Keď sa koníček premení na motiváciu a chuť víťaziť

Keď sa koníček premení na motiváciu a chuť víťaziť

Udalosti a ľudia     Stanislava Janegová    

To, čím si niekto vypĺňa voľný čas doma napríklad pri televízore, tak tomu sa Michaela Bieliková so Serede venuje už niekoľko rokov  profesionálne. Reč je o sudoku a logických úlohách. Ako dlho je tento koníček jej súčasťou a kedy s ním začala aj súťažne sa dozviete práve od nej.....

So sudoku som začala už vo štvrtom ročníku na základnej škole. Chodila som na matematický krúžok a pani učiteľka nám vždy dovolila hrať sa hry až keď sme vylúštili dve sudoku. To bola dobrá motivácia. Veľmi rýchlo mi to išlo a preto som sa zapojila aj do školskej súťaže. Tú som vyhrala, tak som sa rozhodla skúsiť aj Majstrovstvá Slovenska. Tam som neuspela, ale začalo ma to baviť a v súťažiach som pokračovala. O dva roky neskôr som skončila druhá v kategórii do 15 rokov, vďaka čomu som sa dostala na moje prvé Majstrovstvá sveta v sudoku. Tie sa konali v Žiline a ešte v ten istý rok som bola na Majstrovstvách sveta v logike v Tureckej Antalyi.

Nedávno ste sa zúčastnili Majstrovstiev sveta v sudoku, ktoré sa konali v Londýne....Aká tam bola atmosféra a tiež ma zaujíma, či tam bola veľká konkurencia....

Konkurencia na majstrovstvách sveta bola naozaj veľká. V sudoku sa zúčastnilo až 175  a v logických úlohách 161 súťažiacich. Slovensko reprezentovali dva štvorčlenné tímy rozdelené na A a B. Ja som bola v obidvoch súťažiach v B tímoch, ktoré sa snažia hlavne dať šancu mladým talentom. Napríklad v sudoku sme boli až tri dievčatá do 18 rokov. Ja som bola najstaršia (18), potom Dianka Škrhová (15) a Natálka Chanová (12). V logike sme mali tínedžerský B-tím do ktorého som patrila opäť ja a Zuzka Hromcová (19), Jakub Bahyl (19) a Dianka Škrhová (15). Majstrovstvá boli veľmi náročné. Za jeden deň sme vylúštili až 6 individuálnych kôl (v každom aspoň 20 úloh) a dve tímové. A na druhý deň sa pokračovalo ďalej. Atmosféra je vždy skvelá, zídu sa tu väčšinou ľudia, ktorí sa už z predchádzajúcich rokov poznajú a tak si cez prestávky okrem toho, ako sa komu darilo, rozprávajú aj rôzne zážitky alebo vysvetľujú svoj postup pri riešení úloh. Moje výsledky ma potešili. V sudoku som skončila na 51. mieste (spomedzi všetkých súťažiacich), čo je zatiaľ moje najlepšie umiestnenie v tejto kategórii. A-tím skončil na piatom a B-tím na 31. mieste z celkového počtu 44 tímov. V logike už zapracovala únava, takže som skončila na 98. mieste. A-tím skončil štvrtý a medaila im unikla naozaj len o vlások a B-tím na 22. mieste zo 41 družstiev. Tradične jeden deň medzi súťažami v sudoku a logike bol venovaný výletu. Organizátori nás v červených poschodových autobusoch vozili po najzaujímavejších častiach Londýna. Videli sme Buckinghamský palác, Big Ben, Tower Bridge aj Tower of London. Všade sme sa odfotili, nakúpili suveníry a vrátili sa príjemne naladení na ďalšie súťaženie.

Ak by sa chcel sudoku niekto venovať profesionálne, čo by si mu poradila a hlavne na koho sa treba obrátiť.....

Existuje viacero internetových stránok, na ktorých sú informácie o súťažiach. Na stránke szhk.sk (Slovenský zväz hádankárov a krížovkárov) sa dá nájsť rozpis podujatí na celý rok.  Na stránke slovaksudoku.com sú články o súťažiach, ktoré už prebehli, pozvánky na tie, ktoré sa chystajú a pravidelne sa tam zverejňujú úlohy. Na súťažiach sú nové tváre vždy vítané a odporúčala by som vyskúšať si najprv nejaké úlohy zo slovaksudoku.com doma, pretože podobné typy sa môžu objaviť aj na súťažiach. Netreba sa zľaknúť, ak sa vám budú zdať príliš ťažké. Na každej súťaži sú dve kategórie. Jedna pre tých, čo sa chcú nominovať na Majstrovstvá sveta a jedna pre začiatočníkov, ktorí lúštia len pre zábavu.

Prezraď nám aké máš ďalšie plány a kam sa chystáš súťažiť najbližšie?

V polovici septembra sa vo Vrútkach konajú  Majstrovstvá Slovenska v sudoku družstiev o putovný pohár SZHaK a potom začnú súťaže, kde sa zberajú body do nominácie na ďalšie MS, ktoré sa v roku 2015 budú konať v Bulharsku. Už onedlho, čiže 8. novembra sa v Bratislave budú konať turnaje  BRÚSKA (Bratislava Rieši Úlohy Sudoku a Krásne vArianty) a BRĎO (Bratislava Rieši Ďalšie lOgické úlohy), na ktorých sa autorsky podieľam ako členka krúžku K1Z. Súťaže v sudoku aj logike sa konajú počas celého roka v rôznych častiach Slovenska.

Autorsky sa podieľam aj na sérii knižiek Krížovky z pohovky, vyšli už dve knihy a okrem krížoviek sú tam aj logické úlohy a sudoku. Moje úlohy sú publikované aj v knižke Slovak Sudoku 1. V roku 2014 sme s tvorcami tejto stránky (slovaksudoku.com) organizovali súťaž pre mládež pod názvom Liga mladých. Víťazi z každej kategórie sa mohli zúčastniť víkendového sústredenia v Súľove, kde som bola ako animátorka. Dve z detí, ktoré sa zúčastnili, už tento rok boli súčasťou slovenského tímu na Majstrovstvách sveta.

Keď sa koníček premení na motiváciu a chuť víťaziťKeď sa koníček premení na motiváciu a chuť víťaziťKeď sa koníček premení na motiváciu a chuť víťaziťKeď sa koníček premení na motiváciu a chuť víťaziťKeď sa koníček premení na motiváciu a chuť víťaziť