Sereď si rozozvučaním zvonov pripomenula Deň vojnových veteránov

Sereď si rozozvučaním zvonov pripomenula Deň vojnových veteránov

Udalosti a ľudia     Iveta Tóthová    
Deň vojnových veteránov si svet pripomína v deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny 11. novembra. V tento deň presne o 11-tej hodine došlo vo francúzskom Compiégne k podpisu prímeria a v 11-tej minúte zaznela posledná salva, čím sa ukončila prvá svetová vojna. Symbolmi tohto dňa je červený kvet poľného maku, hlas zvona a plamienky horiacich sviečok. Preto v niektorých krajinách nazývajú Deň vojnových veteránov aj Dňom červených makov. Každý rok sa 11. novembra o 11:11 hodine na celom svete rozozvučia zvony na počesť obetí padlých vo vojnách. Symbol vznikol v talianskom meste Rovereto, kde jeho obyvatelia odliali v roku 1925 ZVON MIERU o hmotnosti  22 ton zo zbraní a nábojníc, ktoré zostali na bojisku v okolitých horách. Piliere, ktoré ho nesú, boli zhotovené z peňažných darov 114 štátov sveta a ich zástavy vejú na počesť padlých.
 
K symbolike Dňa vojnových veteránov sa každoročne pripája  aj seredská farnosť  a to rozozvučaním zvonov presne o 11:11 hod. Zvuk zvonov je symbolom toho, že nezabúdame a ctíme si pamiatku všetkých obetí vojen a ozbrojeného násilia, bez rozdielu, či patrili k víťazným alebo porazeným armádam, vyznávali rôzne náboženstvá, boli rôznych národností alebo rás.
 
 
Na pamiatku obetí prvej svetovej vojny stojí v Seredi pomník, na ktorom je vyrytých 128 mien padlých obetí  a na prednej strane je nápis :
 
1914-1918

NA PAMIATKU
VO SVETOVEJ VOJNE
PADLÝM HRDINOM

VĎAČNE OBYVATEĽSVO
OBCE
SEREĎ
Sereď si rozozvučaním zvonov pripomenula Deň vojnových veteránovSereď si rozozvučaním zvonov pripomenula Deň vojnových veteránov