Sereď má záujem vynoviť ďalšie sídlisko. Projekt musí reagovať na klimatické zmeny

Sereď má záujem vynoviť ďalšie sídlisko. Projekt musí reagovať na klimatické zmeny

Projekty     Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta    
Mesto chce zregenerovať vnútroblok na Dionýza Štúra II. Chce reagovať na aktuálnu výzvu  Operačného programu IROP, ktorý však zároveň prísne špecifikuje, ako má projekt vyzerať. Preto ho musí mesto takpovediac našiť na mieru, pričom prioritné bude splnenie predpísaných zelených princípov. 
 
Po chystanej regenerácií priestranstva na D. Štúra (od OD Progres po výškové činžiaky) bude Sereď chcieť zmodernizovať aj rozsiahle priestranstvo medzi činžiakmi na druhej strane cesty a materskou školou D. Štúra (viď obrázok nižšie).
 
Na Úradnej tabuli mesta bola zverejnená výzva na dodanie projektovej dokumentácie, keďže mesto potrebuje reagovať rýchlo a musí mať vyhotovenú a schválenú projektovú dokumentáciu k podaniu žiadosti o nenávratný finančný príspevok. „O našom záujme reagovať na výzvu IROP sme už občanov informovali vo februári, kedy sme ponúkli možnosť zaslať nám svoje námety mailom. Od začiatku apríla už hľadáme prostredníctvom prieskumu trhu aj nádejného projektanta na vypracovanie projektovej dokumentácie, keďže veríme, že stihneme podať projekt a naša žiadosť na jeho financovanie bude schválená,“ vysvetlil Branislav Bíro, projektový manažér mesta.
 
Podmienky regenerácie vnútrobloku na D. Štúra II., ktoré musíme splniť, sú presne určené. Musí sa pritom jednať o budovanie prvkov zelenej infraštruktúry a prispôsobenie  mestského prostredia na budúce zmeny klímy. „Ide o zavádzanie systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a hluku. Musíme vytvoriť taký projekt, ktorý bude nielen prínosom pre Seredčanov, ale bude reagovať na potrebu zazelenania, skľudňovania mesta od rušivých momentov, zachytávanie nárazového vetra, zachytávania prívalových dažďov a podobných negatívnych vplyvov, ktoré súvisia s klimatickými zmenami,“ doplnil Bíro.
 
Ak máte záujem prispieť námetmi pre projektantov, ktoré by boli prínosom, preštudujte si, prosíme, podrobne podmienky, ktoré musia spĺňať a zašlite ich mestskému úradu na projman@sered.sk.
 
Celkové podmienky realizácie projektu sú zverejnené na: 
 
foto: A. Trojáková
 
Aktualizácia: Svoje námety zasielajte najneskôr do 16. 4. 2021
 
Vnútroblok D. Štúra II. Foto: A. TrojákováČerveným vyznačená hranica riešenia projektu. Sereď chce podať projekt na regeneráciu vnútrobloku D. Štúra II.