Primátor rokuje so zahraničným majiteľom Milexu, v hre je uzatvorenie a kontrola zdevastovaného areálu

Mestský úrad     Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď    
Medzi najviac negatívne vnímané momenty nášho mesta patrí ruina bývalej pýchy Serede, mliekarenského podniku Milex. Ten sa roky rozpadáva na okraji Serede. Stal sa živnou pôdou pre všemožné patogénne aktivity a jeho vizuál naháňa strach domácim aj návštevníkom. Primátor mesta sa v júni stretol s jeho spolumajiteľmi a črtá sa možnosť zabezpečenia a monitoringu tohoto neslávne známeho areálu.
 
Nie je novinkou, že verejnosť búši na dvere samosprávy a vytvára tlak na vyriešenie problému s areálom bývalého Milexu. Nakoľko ten je v rukách súkromného majiteľa, samospráva má len oklieštené možnosti konať. Ak je majiteľom zahraničný subjekt, situácia sa ešte komplikuje.
 
Primátor Serede Ondrej Kurbel sa s libanonskými spolumajiteľmi objektu skontaktoval. Následne sa pri nedávnej návšteve Slovenska s primátorom stretol zástupca rodiny vlastniacej spoločnosť Milex Galanta a.s., aj právny zástupca spoločnosti. „Myslím, že rodina spoluvlastniaca pozemky si úprimne a so záujmom vypočula argumenty, ktoré doposiaľ ani nepoznala. Súhlasili s uzatvorením a monitoringom celého areálu Milex. Podstatné je, že sa niečo začalo diať,“ neskrýva pozitívny dojem z rokovania seredský primátor.
 
Doplnil, že zabezpečenie a vyčistenie areálu by malo byť len začiatkom. „Verím, že avizované rokovania medzi viacerými spoluvlastníkmi prispejú ku konečnému rozhodnutiu majiteľov, ako budú nakladať s daným areálom. Tieto opatrenia ako i akákoľvek nová funkčná náplň na tomto území prispeje k zvýšeniu bezpečnosti v našom meste,“ uzavrel primátor Kurbel.
 
V prípade ďalšej nečinnosti vyrubí mesto majiteľom chátrajúcich objektov desaťnásobne vysokú daň, na čo už má aj oporu v zákone.
 
foto: archív autor