Kompostujeme: v Seredi bude počas nastávajúcej sezóny kompostovať o 50 záhrad viac

Kompostujeme: v Seredi bude počas nastávajúcej sezóny kompostovať o 50 záhrad viac

Životné prostredie a príroda     Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta    
Najekologickejším spôsobom, ako sa zbavovať zelených odpadov zo záhrady a z domácnosti, je zhodnocovať ich na vlastnom pozemku. To, čo záhrada vyprodukovala, jej bez ďalšej potrebnej logistiky vrátime naspäť v podobe kompostu, čím zároveň uzatvoríte kolobeh živín v prírode. V týchto dňoch si do svojich záhrad v Seredi umiestnilo nový kompostér 52 obyvateľov, ktorí zareagovali na výzvu mesta. Vymenili svoj servis v podobe hnedej nádoby za možnosť kompostovať.
 
Vlani seredská radnica zisťovala záujem obyvateľov o možnosť zameniť svoju hnedú nádobu na bioodpad za nový kompostér. „To znamená, že servis mesta, ktorým je pravidelný odvoz zelených odpadov, by vymenili za možnosť ho skompostovať vo svojej záhrade v kompostéri, ktorý im odovzdáme. Zároveň možnosť odovzdávať čierne vrecia s prevyšujúcim bioodpadom a konáre od rodinných domov ostane zachovaná,“ objasnila Lucia Opátová z oddelenia životného prostredia mesta Sereď.
 
V týchto dňoch si nahlásení záujemcovia preberajú od mesta nový kompostér a zároveň je z ich adresy stiahnutá hnedá nádoba, ktorú doteraz plnili zelenými bioodpadom.
 
V prípade, ak sa aj vy rozhodnete zameniť svoju hnedú nádobu za kompostér, ohláste sa mestskému úradu na mail kompostujem@sered.sk. Aby ste ku kompostovaniu hneď od začiatku pristupovali správne, pripravil pre vás mestský úrad Sereď Manuál správneho kompostovania na stiahnutie TU.
 
 
Foto pre Seredské novinky: Tibor Nešťák
 
Kompostujeme: v Seredi bude počas nastávajúcej sezóny „zelenších“ až 50 záhrad  Kompostujeme: v Seredi bude počas nastávajúcej sezóny „zelenších“ až 50 záhrad  Mesto Sereď vydalo vlani manuál o tom, ako správne postupovať pri kompostovaníMesto Sereď vydalo vlani manuál o tom, ako správne postupovať pri kompostovaníMesto Sereď vydalo vlani manuál o tom, ako správne postupovať pri kompostovaníMesto Sereď vydalo vlani manuál o tom, ako správne postupovať pri kompostovaní