Sucho a teplo v meste: pozývame vás k spolupráci pri zálievke našej zelene

Sucho a teplo v meste: pozývame vás k spolupráci pri zálievke našej zelene

Životné prostredie a príroda     Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta    
Aktuálne pretrvávajú horúce dni. Oddelenie údržba mesta pracuje na plné obrátky a snaží sa svojimi kapacitami zabezpečiť zálievku mestským stromom, kríkom a záhonom. „Denne posielame do terénu dve autá s 1000-litrovými nádržami. Každé sa naplní a vyprázdni aj desaťkrát. Naši zamestnanci polievajú parkovú výsadbu, kvety, aj živé ploty, avšak toto horúce júnové obdobie je kritické. Deň má málo hodín na to, aby sme v horúčavách postíhali zaliať aj všetky predzáhradky na sídliskách,“ vysvetlil vedúci oddelenia údržby mesta Ján Himpán a dodal, že kým horúčavy neskončia, budú naďalej zamestnanci v teréne aj v soboty a nedele.
 
Stačí aj vedro vody
Preto sa mesto Sereď rozhodlo pozvať k spolupráci na polievaní aj svojich obyvateľov. „Aspoň v dňoch, keď sú teploty vysoké a nie je nádej, že príde dážď, môžu Seredčania dobrovoľnícky pomôcť. Prosíme našich občanov, aby zvážili svoje možnosti a v prípade, ak im to čas a okolnosti dovolia, zaliali vlastnými kapacitami strom, krík, kvety, či záhon napríklad v blízkosti svojho bytu. Ideálne je to skoro ráno, alebo večer, keď zeleň nie je rozhorúčená,“ vysvetlila Katarína Navrátilová z oddelenia životného prostredia mesta.
V Seredi už pritom fungujú malé komunity susedov, ktoré si adoptovali mestskú zeleň, vytvárajú a udržiavajú malé ostrovčeky zelene v rámci seredských sídlisk. Niektoré rodiny si už vlani „adoptovali“ novovysadené stromy a zabezpečujú im pravidelnú zálievku.
 
Inšpirujte svoje okolie
Ak sa chcete pochváliť, o ktorý kúsok zelene v meste sa staráte dobrovoľnícky vy, môžete nám svoju fotku poslať na mail zuzana.slahuckova@sered.sk. Fotografie budú inšpiráciou pre ďalších budúcich dobrovoľníkov.
 
 
Foto: Na Kukučínovej si susedia polievajú  okolo svojho činžiaku svojpomocne. 

Foto: Mladé lipy na Meandri boli vysadené ešte v roku 2019 počas susedskej brigády. Spolu šesť mladých stromov si následne adoptovali rodiny z činžiaku a zabezpečujú im pravidelnú zálievku.  
Sucho a teplo v meste: pozývame vás na spoluprácu pri zálievke našej zeleneSucho a teplo v meste: pozývame vás na spoluprácu pri zálievke našej zelene