Nabíjacia stanica pre elektromobily je už prevádzke

Nabíjacia stanica pre elektromobily je už prevádzke

Rozvoj a výstavba     Iveta Tóthová    
V mesiaci júl 2020 bola na Námestí slobody nainštalovaná nabíjacia stanica pre elektromobily. Elektrostanicu vybudovala firma ELMARK PLUS s.r.o. zo Šale za 8 742,- eur. Mesto Sereď získalo na nabíjaciu stanicu dotáciu z Ministerstva hospodárstva vo výške 5 000,- eur.
 
Ide o samostatne stojacu, verejne dostupnú nabíjaciu stanicu vyhotovenú z nehrdzavejúcej ocele. Stanica má dva nabíjacie konektory typ 2 (Mennekes, podľa normy IEC 62196) s variantom: zásuvka. Výstupný výkon stanice bude 2x 22 kW, čo znamená, že nabíjať dokáže 2 vozidlá, obe s výkonom 22 kW.
 
 
Po ukončení obchodno- verejnej súťaže na nájomcu bola stanica pred niekoľkými dňami spustená do prevádzky.  Zástupca firmy ELMARK PLUS s.r.o.  priamo na mieste názorne predviedol jednoduchý postup nabíjania. Pod každou nabíjacou zásuvkou je LED indikátor, ktorý v prípade modrej farby označuje, že je nabíjacia stanica pripravená k nabíjaniu.  V prípade, že LED indikátor  bliká na červeno, treba skontrolovať tlačidlo ŠTART či nie je zatlačené. Jednu stranu nabíjacieho kábla je treba nadoraz zapojiť do nabíjacej zásuvky a druhú stranu do automobilu. V prípade, že je komunikácia medzi nabíjacou stanicou a automobilom úspešná, pod čítačkou platobnej karty začne blikať modrá kontrolka.
 
 
Následne zákazník priloží platobnú kartu alebo mobil k čítačke, kontrolka pod čítačkou zasvieti nazeleno a  nabíjanie sa automaticky spustí. Zároveň z  bočnej strany, pod zásuvkou, počas nabíjania svieti zelená kontrolka, čo je potvrdenie, že nabíjanie prebieha.  Zákazník má po týchto krokoch dve možnosti, buď automobil nechať dobiť nadoraz, alebo sami nabíjanie hocikedy ukončiť. Stačí ak nabíjacie káble odpojite. Účtenku k napájaniu nájdete na webovej stránke www. Gtischarging.sk.
 
VIDEO
 
 
Nabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzkeNabíjacia stanica na elektrombily je už prevádzke