Mestská knižnica začne pravidelne organizovať burzu kníh. Ide o spôsob ako pozdvihnúť kultúru čítania

Mestská knižnica začne pravidelne organizovať burzu kníh. Ide o spôsob ako pozdvihnúť kultúru čítania

Poézia a próza     Iveta Tóthová    
 
V snahe podporiť a rozšíriť čítanie medzi verejnosťou zorganizovala mestská knižnica v Seredi  úspešnú burzu kníh. V piatok 31. marca 2023 sa konal prvý ročník, no okamžite si našiel svojich priaznivcov.
 
Dominika Podhorová z mestskej knižnice uviedla: „ Burzu kníh sme sa rozhodli zorganizovať z jednoduchého dôvodu. Pravidelne k nám do knižnice chodia ľudia ponúkať knihy na predaj a hoci sú to zväčša nové tituly, nemôžeme ich odkúpiť, pretože by sme to nemali ako vydokladovať v účtovníctve. Práve vďaka burze majú ľudia možnosť predať si svoje knihy.“
 
 Princíp burzy bol rozdelený do troch častí:
 
- predaj kníh - na tomto mieste boli knihy, ktoré priniesli čitatelia na predaj
 
- výmena knih fungovala na princípe “koľko knih prinesieš, toľko si odnesieš”
 
- darovanie kníh - knihy, ktoré hľadali nový domov, zväčša išlo o knihy, ktoré ľudom doma zaberali miesto
 
Ľudia prinášali knihy rôznych žánrov a autorov, od detektívok až po romantiku. Táto rozmanitosť zaručila, že každý návštevník našiel niečo, čo ho zaujalo. Mestská knižnica bola  síce iba organizátorom akcie, ale prispela aj knihami vyradenými z evidencie. „ Išlo o staršie i novšie tituly beletrie, ktoré boli poškodené, dlhodobo sa nepožičiavali alebo sme mali z nich viac exemplárov. Tieto knihy boli na darovanie, ľudia si mohli zdarma zobrať tie, ktoré ich zaujali. Počas burzy prišlo viacero ľudí, niektorí priniesli knihy na darovanie, niektorí si rozložili knihy, ktoré chceli predať a samozrejme našli sa aj takí, ktorí si knižky prišli vymeniť. Veľká väčšina ľudí odchádzala s peknou kôpkou kníh, čo mňa osobne, veľmi potešilo. Niektorí odchádzali s veľkým úsmevom na tvári pretože našli tituly, ktoré veľmi dlho zháňali,“ povedala Dominika Podhorová.
 
Okrem kúpy, predaja alebo výmeny kníh sú podobné podujatia tiež príležitosťou na získanie nových priateľov. Návštevníci tu totiž môžu diskutovať o svojich obľúbených autoroch, novinkách na knižnom trhu alebo zdieľať tipy na zaujímavé čítanie. Prvá “skúšobná” burza dopadla nad očakávanie. Išlo o nový ale skvelý spôsob ako podporiť a rozvíjať kultúru čítania v našom meste. Knižnica plánuje burzu organizovať pravidelne každý mesiac, aby ďalším čitateľom ponúkla možnosť objaviť nové knihy a tak si rozšíriť svoje literárne obzory. Najbližšia sa bude konať koncom apríla/ začiatkom mája. O presných termínoch budú čitatelia informovaní.
Mestská knižnica začne pravidelne organizovať burz kníh. Ide o spôsob ako pozdvihnúť kultúru čátaniaMestská knižnica začne pravidelne organizovať burz kníh. Ide o spôsob ako pozdvihnúť kultúru čátaniaMestská knižnica začne pravidelne organizovať burz kníh. Ide o spôsob ako pozdvihnúť kultúru čátaniaMestská knižnica začne pravidelne organizovať burz kníh. Ide o spôsob ako pozdvihnúť kultúru čátaniaMestská knižnica začne pravidelne organizovať burz kníh. Ide o spôsob ako pozdvihnúť kultúru čátania