NAKA rozbila ďalšiu drogovú zločineckú skupinu

Bezpečnosť     mjr. JUDr. Michal Slivka hovorca Prezídia Policajného zboru    

NAKA zasahovala proti zločineckej skupine v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou. Obvinila 19 osôb. Zaistila množstvo drog a prekurzorov na ich výrobu. Zadržala piatich obvinených.

 

V tomto prípade národná protizločinecká jednotka v súčinnosti s národnou protidrogovou jednotkou vykonávala operatívno-pátraciu činnosť v Trnavskom a Bratislavskom kraji. Jej výsledkom bolo zadokumentovanie drogovej trestnej činnosti zločineckej skupiny, operujúcej prevažne v mestách Sereď, Galanta, Trnava a v ich okolí. Zorganizovala preto policajnú akciu VENAL.

Počas akcie policajti NAKA vykonali domové prehliadky a prehliadky iných priestorov. Pri zaisťovacích úkonoch využili aj inštitút vstupu do obydlia a znalecké skúmania. Vyšetrovateľ vypočul svedkov a obvinil 19 osôb zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Jedenásť z nich aj z drogovej trestnej činnosti, ktorú mali páchať obzvlášť závažným spôsobom. Svedčí o tom aj množstvo zaistených drog, ako aj zadokumentovaná trestná činnosť.

 

Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť viac ako 2,5–tisíc kilogramov prekurzorov (tabletky) v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur.

 

Počas akcie policajti zadržali piatich obvinených, zaistili 141-tisíc eur v hotovosti a 31 kilogramov prekurzorov vo forme tabliet s obsahom efedrínu. Z tohto množstva sa dá vyrobiť až 6,6 kilogramu metamfetamínu v hodnote 200- tisíc eur.

 

Obvineným za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na päť až 10 rokov. V prípade drogovej trestnej činnosti na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. Na piatich obvinených, ktorí boli zadržaní, žiada vyšetrovateľ väzbu. Niektorí už vo väzbe alebo vo výkone trestu sú za inú trestnú činnosť.